Актуальна проблематика української металургії

30.01.2019
Основні факти про ринок металобрухту України в інтерв'ю президента «УАВтормент» Володимира Бублея для gmk.center:

Рентабельність брухтозаготівельних бізнесу знижується.
Розрахункові показники заготівлі сталевого брухту в 2018 році склали 4,22 млн т проти 4,34 млн т роком раніше (скорочення на 2,7%). Слід зазначити, що в Україні вже практично не залишилося джерел легкодоступного брухту (за винятком побутового). Розробка існуючих джерел брухту вимагає додаткових матеріальних та трудових витрат, які не завжди рентабельні і дуже залежать від цінової кон'юнктури ринку, експортних можливостей і законодавчих рішень.

Внутрішні поставки: одвічний конфлікт інтересів.
Причини конфлікту інтересів між брухтозаготівельних компаніями і металургійними комбінатами тривіальні - несправедливе ціноутворення і вибіркова платіжна дисципліна з боку споживачів. Так склалося історично, що заготівельники металобрухту формували цінову політику, орієнтуючись на рентабельність заготовки, попит на ринку і експортні котирування.
У той же час підприємства «великий» металургії формують закупівельні ціни, часто виходячи зі своїх інтересів, оскільки в структурі собівартості стали частка металобрухту значна і в середньому по галузі становить 12-15% (за винятком електросталеплавильного виробництва, де металобрухт є основним сировинним матеріалом) .
Крім того, металурги постійно говорять про погане забезпечення «стратегічним» сировиною і навіть про його дефіцит на ринку. Однак механізм визначення потреб комбінатів в брухті непрозорий і, по суті, базується на очікуваннях виробництва сталі, а не на фактичних потребах.
Проте в 2018 році на українські металургійні підприємства було поставлено 3,34 млн т металобрухту, що на 2,5% вище за аналогічний показник за попередній рік. При цьому заявлені потреби підприємств у 2018 році були забезпечені на 99,0%. Станом на початок поточного року запаси металобрухту на комбінатах перевищували 160 тис. т. (на початок 2018 року запаси брухту на підприємствах становили близько 100 тис. т).
Так про який дефіцит сировини йде мова?

Експорт металобрухту.
У 2018 році з України було експортовано близько 327,5 тис. Т металобрухту, що на 33,0% нижче за аналогічний показник за попередній 2017 рік. Основними країнами-імпортерами української сировини були Молдова та Туреччина. Стрімке скорочення зовнішніх відвантажень металобрухту обумовлено введенням експортного мита в розмірі 42 євро / т, яка зробила цей вид діяльності нерентабельним.
Крім того, можливість реалізації металобрухту на зовнішні ринки завжди була вагомим стимулом для модернізації заготівельних і переробних потужностей і розширення бізнесу.
У січні 2019 року зареєстровано черговий популістський законопроект про підвищення експортного мита до 58 євро / т, що взагалі зупинить експортні поставки. Це негайно призведе до зниження закупівельних цін на 20-25%, зробить нерентабельною заготовку брухту і, як наслідок, обсяги поставок брухту металургам впадуть.

Імпорт як альтернатива.
Теоретична можливість забезпечення українських металургів імпортним металобрухтом була завжди. Кілька років тому в Україні активно поставлявся казахстанський і російський металобрухт, часто дорожчий зважаючи на великий транспортного плеча, проте за якісними характеристиками перевершує українську сировину.
В останні роки ситуація змінилася. За підсумками 2018 року в Україну було імпортовано близько 42,6 тис. Т металобрухту (зростання в порівнянні з минулим роком - 68,4%). У структурі імпорту переважав брухт легованих сталей або поворотний металобрухт.

Справедливе ціноутворення - основа ринку.
Ціноутворення металобрухту - один з ключових чинників здорового функціонування ринку. Заготівельні підприємства орієнтуються на котирування європейського або турецького ринку, в той час як металургійні комбінати формують закупівельні ціни за власними методиками, часто виходячи зі своїх комерційних інтересів. Непоодинокими є факти заниження цін на вже поставлений металобрухт, штучного збільшення його засмічення і застосування інших «методів оптимізації».
Були випадки, коли рівні закупівельних цін змінювалися протягом тижня тричі! Такі цінові «гойдалки» вносять хаос на ринок і не дозволяють планувати заготівлю і своєчасне відвантаження.
Для прозорого і справедливого ціноутворення «УАВтормет» запропонував сучасний механізм ціноутворення, який показав свою ефективність - «Паритет цін українського ринку металобрухту».

МИ ГОТОВІ
ДО СПІВПРАЦІ
Контакти