Обсяг експорту брухту з України в серпні різко знизився

07.09.2021

Серпневе зниження цін на металобрухт на світових ринках призвело до того, що динаміка експорту сировини з України в серпні вперше з лютого поточного року пішла на спад. Зниження зовнішніх поставок минулого місяця склало 27% – до 76 тис. тонн. У липні експорт становив 103,6 тис. тонн, що на 22% було вище червневого показника. У червні експорт виріс на 43% порівняно з травнем.

Всього за січень- серпень поточного року експорт брухту в натуральному виразі виріс майже в 20 разів – до 410,5 тис. тонн. У фінансовому виразі цей показник зріс в 29,5 рази – до $157,1 млн.

Зниження динаміки експорту пов'язано зі зменшенням світових цін, що робило зовнішні поставки брухту менш вигідними. За даними ДП «Укрпромзовнішекспертиза», за серпень ціна базового виду брухту марки HMS 1&2 (80:20) в Туреччині просіла на $20/т – до $440-450/т. Ціни на брухт знижувалися через слабкий попит на прокат і заміщення металобрухту імпортної заготовкою. Незважаючи на наявність досить великої кількості понижувальних чинників, зниження не було глибоким через дію фактору високої вартості залізорудної сировини і обмеженої пропозиції з боку американських і європейських трейдерів.

Позитивна динаміка інших показників роботи брухтозаготівельної галузі за 8 місяців була такою:

  • брухтозаготівля – на 44,8%, до 2,76 млн т;

  • поставки металобрухту – на 23,6%, до 2,22 млн т.

За підсумками серпня брухтозаготівельники показали рекордні з початку року показники брухтозаготівлі (412,5 тис. тонн) і поставок на метзаводи (318,2 тис. тонн).

По суті, зараз у галузі тільки одна проблема – металурги агресивно ініціюють повну заборону експорту брухту. Загороджувального мита в 58 євро за тонну здалося мало і, включивши весь адміністративний та медійний ресурс, активно лобіюють тотальну заборону. Обговорення цього питання вже ведеться на рівні Мінекономіки.

Експорт брухту дозволяє брухтозаготівельникам заробляти рівно так само, як це роблять металурги, користуючись періодом високих цін на ринку. За 8 місяців виручка метпідприємств від експорту чорних металів зросла на 73% – до $ 8,9 млрд. Тільки у металургів несподіваний прибуток через високі ціни становить сотні мільйонів доларів на кожен завод, а для компаній галузі брухтозаготівлі експортна виручка в $157 млн ​​після 5 років стагнації – це єдина можливість інвестувати в розвиток.


МИ ГОТОВІ
ДО СПІВПРАЦІ
Контакти