Чому Молдавський металургійний завод потрапив під санкції?

09.11.2018

Цього року Україна знову продовжила ще на рік чинне з 2016 р. експортне мито на брухт чорних металів, підвищивши його з 30 євро за тонну до 42 євро. Відповідний закон про зменшення дефіциту брухту на внутрішньому ринку Верховна Рада прийняла 15.05.2018 р. Металургійне лобі мотивувало необхідність такого заходу насамперед потребами оборонної промисловості та відновленням об'єктів інфраструктури. Але цього виявилося мало. І замість ринкових механізмів у хід пішли політичні інструменти.

Напередодні прийняття закону, 2 травня, з'явилося рішення Ради Нацбезпеки та оборони України про застосування персональних економічних санкцій щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України. Їх ввели в дію указом президента України 14.05.2018 р. У хвості списку з 756 підприємств, розміщених переважно на території Росії, опинився й один із найбільших на сьогодні споживачів українського брухту — ВАТ "Молдовський металургійний завод" (ВАТ "ММЗ"), розміщений на території Придністров'я в м. Рибниця.

Економічні санкції введено терміном на три роки. Вони включають обмеження торговельних операцій, призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, заборону на розпоряджання активами та виплату дивідендів. Відтак, завод не тільки втратив можливість закуповувати брухт в Україні, а й відвантажувати українським покупцям готову продукцію. Обмеження торкнулися навіть транзиту заводської продукції територією України. Тобто поставок на традиційні ринки європейських країн, що формувалися десятиліттями. Хоча в переліку заборонних заходів такого пункту немає.

Офіційного пояснення, чому ВАТ "ММЗ" потрапив у санкційний список російських підприємств, — немає. З погляду металургійного лобі в парламенті, завод завинив тим, що закуповував надто багато брухту в Україні й розміщений на території, підконтрольній Росії. 

Більш детально Ви можете ознайомитись з матеріалом на сайті видання ZN.UA за посиланням >> 


МИ ГОТОВІ
ДО СПІВПРАЦІ
Контакти