З початку року експорт брухту з України зріс в 9 разів

15.06.2021

Завдяки позитивній кон'юнктурі на металургійному ринку за 5 місяців ключові показники внутрішнього ринку брухту суттєво зросли. Брухтозаготівля збільшилася на 35% – до 1,57 млн ​​т, постачання брухту на метзаводи – на 22,6%, до 1,35 млн т.

З початку лютого різниця між світовими котируваннями металобрухту і внутрішніми цінами знаходиться набагато вище рівня витрат при експорті. Вони складають $110 за тонну – на оплату мита, транспортування і портову перевалку.

Це відкрило можливість для масштабного експорту цієї металургійної сировини. У травні зовнішні поставки склали 59,3 тис. т, що майже вдвічі більше, ніж за весь минулий рік, коли цей показник склав 36 тис. т. Всього за 5 місяців поточного року експорт зріс в 8,9 разів – до 146,3 тис. т.

У спробі трохи знизити різницю між світовими і внутрішніми цінами, місцеві споживачі в другій половині травня підняли закупівельні ціни до 8000 грн/т. У той же час значну частину мая світові ціни не опускалися нижче $500/т, що залишало вікно можливостей для експорту. Чим частина операторів брухтозаготівельного бізнесу активно і користувалася.

В умовах зростання експорту представники металургійного бізнесу заговорили про необхідність введення тимчасової заборони на експорт металобрухту. Це додатково до продовження дії експортного мита в 58 євро за тонну ще на 5 років.

Металурги говорять про дефіцит металобрухту. Але його не було в останні роки, немає його і зараз. Помісячні поставки брухту на метзаводи в квітні-травні на 30-40 тис. т нижче аналогічних в січні-лютому. Травневі показники брухтозаготівлі і поставок були приблизно на рівні квітня, що говорить про збалансованість ситуації: те, що не купують внутрішні споживачі, йде на експорт.

Навіть в умовах зростання внутрішнього виробництва сталі метзаводи накопичили рекордні запаси брухту на своїх складах. На початок червня їх було близько 300 тис. т, що в 3 рази вище нормативного значення. Метзаводи не встигають споживати ті обсяги сировини, які самі і закуповують. Складно зрозуміти, як на цьому тлі можна говорити про брак брухту.

Подальша динаміка внутрішнього ринку брухтозаготівлі залежить від ситуації на світовому ринку сталі, яка мінімум до кінця року матиме позитивну кон'юнктуру. Очікується, що за підсумками 2021 року брухтозаготівля в Україні складе 3,35-3,45 млн т, постачання брухту на метзаводи – 3,2-3,25 млн т.


МИ ГОТОВІ
ДО СПІВПРАЦІ
Контакти