Ситуація на внутрішньому ринку брухту в березні погіршилася

14.04.2021

На українському ринку брухту спостерігається негативна помісячна динаміка після різкого зростання в січні-лютому. За підсумками березня обсяг брухтозаготівлі в порівнянні з лютим (в якому було менше календарних днів) скоротився на 9,1% – до 291,9 тис. т, поставки сировини на метпідприємства впали на 12,1%, до 259,1 тис. т.

Проте, рекордні показники перших двох місяців року дозволили брухтозаготівельній галузі в першому кварталі показати значне зростання. Підприємства галузі змогли збільшити брухтозаготівлю на 28,2% – до 931,1 тис. т. Приблизно пропорційно зросли і поставки брухту на метпідприємства – на 23,1%, до 837,7 тис. т.

Якою буде подальша динаміка ринку, повністю залежить від ситуації в металургії. Аналітики пророкують в I півріччі позитивні цінові тренди на світовому ринку сталі і погіршення ситуації в другій половині року.

З початку лютого рівень запасів металобрухту на метпідприємствах практично не опускався нижче 190 тис. т. Це дозволило покупцям диктувати ціни, зовсім не враховуючи кон'юнктуру в світі. У лютому внутрішні ціни опустилися на 25%, а за підсумками березня вони практично не змінилися. Незважаючи на ціновий сплеск в середині місяця на 15% – до 7800 грн за тонну, за підсумками березня приріст ціни становив лише 3% – з 6800 до 7000 грн. Це незважаючи на те, що світові ціни з початку року нижче $400 за тонну практично не опускалися.

Перевищення з початку лютого світових цін над внутрішніми понад експортних витрат ($110 за тонну) дозволило збільшити в I кварталі експорт металобрухту одразу в 4,3 рази – до 49,1 тис. т. У грошовому вираженні експорт зріс в 5,7 рази – до $16,6 млн.

Майже 93% українських поставок брухту в грошовому вираженні пішло в Туреччину. Це самий мізер з того, що може спожити ця країна. За два перших місяці поточного року Туреччина збільшила імпорт металобрухту на 17,1% – до 4,1 млн т.

Ключовим фактором вплив на майбутнє ринку брухтозаготівлі буде законопроект №5175, яким пропонується продовжити дію мита на експорт брухту ще на 5 років. Лобісти металургів вже збирають парламентські голоси: він уже пройшов узгодження в трьох комітетах Верховної Ради.

Одними з головних аргументів за прийняття законопроекту стали тези про стратегічну сировину для металургії та можливості для декарбонізації. Однак металобрухт критично важливий для електросталеплавильних потужностей. Виробництво сталі в 2020 році в Україні склало 20,6 млн т, з яких на електросталеплавильні потужності склали тільки 842,7 тис. т або всього 4,1% від всього виробництва. Перспективи збільшення частки електросталі в найближчі 3 роки відсутні. Саме тому теза про брухт як передумову для зниження викидів невалідна в середньостроковій перспективі.


МИ ГОТОВІ
ДО СПІВПРАЦІ
Контакти