Ціни на брухт на світовому ринку знизилися, але залишатимуться високими

21.01.2021
Незважаючи на очікування продовження зростання цін на металобрухт на міжнародних ринках, вартісні показники металургійної сировини пішли вниз. Ціна на брухт марки HMS 1&2 (80:20) в турецьких портах за період 12-20 січня знизилася на 8,3% – з $480 до $ 40 за тонну.
Це, швидше за все, не довгострокова зміна цінового тренда, а тимчасова корекція через зростання пропозиції і певний рівень насичення складських запасів у споживачів. Ціни на брухт у Туреччині знизилися через те, що місцеві метзаводи зіткнулися зі слабким попитом і тиском на ціни на готову металопродукцію. Внаслідок цього вони скоротили закупівлі металобрухту. Крім того, у зв'язку зі збільшенням пропозиції покупці намагаються знизити ціни.
Всі інші фактори поки говорять про збереження високих цін на брухт. Зокрема, мова йде про можливості для експорту брухту в Китай, які з'явилися після зміни тамтешніх стандартів для металобрухту.
Ці зміни можуть привести до перенаправлення потоків поставок брухту в Китай, що поряд із встановленням деякими країнами (Росія, Аргентина) обмежень на експорт цього виду сировини має підтримати ціни на металобрухт в 2021 році.
Раніше, згідно з прогнозом ДП «Укрпромзовнішекспертиза», очікувалося, що в січні експортні котирування металобрухту продовжать зростати на тлі зростаючого сезонного дефіциту і зростання попиту з боку покупців Туреччини і Південної Кореї. Прогнозний рівень цін на брухт в січні знаходився в діапазоні $460-500/т CIF.
Експерти прогнозували зниження цін на лом в лютому до $470-490/т CIF. Аналітики «Укрпромзовнекспертизи» виділяли такі фактори впливу на лютневе зниження цін:
  • незначне підвищення пропозиції;
  • збільшення запасів сировини на складах у споживачів;
  • стабільність цін на довгий прокат в близькосхідному регіоні і в Туреччині.
Таким чином, ціни на металобрухт хоч і знизилися, але через об'єктивні причини залишатимуться на високому рівні.

МИ ГОТОВІ
ДО СПІВПРАЦІ
Контакти