У січні ринок брухту показав рекорди зростання

12.02.2021
Високі ціни на металобрухт привели до значного локального зростання на внутрішньому ринку брухту в січні. Висока динаміка ключових показників могла б про говорити про відновлення ринку брухтозаготівлі якби не ситуативність і тимчасовість.
Зростання показників ринку в січні склав:
  • брухтозаготівля – на 61,7%, до 318 тис. т;
  • поставки – на 53,7%, до 283,7 тис. т;
  • експорт – в 6,7 раз, до 19,2 тис. т;
  • імпорт – в 5,3 раз, до 2,1 тис. т.

Експорт зріс завдяки збільшенню цін в світі. Компанії галузі скористалися моментом, коли внутрішні ціни не встигали за глобальним зростанням і утворилася достатня маржа прибутковості (світова ціна – експортне мито) для рентабельності експорту. Практично весь обсяг експорту пішов до Туреччини – 18,5 тис. т за $5,5 млн. Середня ціна поставок склала $300,3 за тонну.
Динаміка ринку в останні місяці минулого року і січні частково допомогла брухтозаготівельних компаніям поліпшити фінансове становище, але всі розуміли, що висока цінова ситуація не буде тривалою.
За оцінками агентства Fitch, світові ціни на металопродукцію знизяться вже до кінця першого кварталу поточного року. І цей процес уже почався. У другій половині минулого року ціни зросли через швидке відновлення попиту на металопродукцію, тоді як металурги повільно повертали в дію потужності, зупинені навесні через пандемію. Таким чином, попит швидко виріс, а складські запаси і виробничі потужності були недостатніми, щоб привело до зростання цін, який, однак, не міг бути тривалим.
У лютому динаміка внутрішнього ринку різко сповільниться. На це вплине зниження ефекту високих цін і мотивації підприємств галузі через падіння в січні цін на брухт на світовому ринку на $50-60/т. З початку лютого металурги планомірно щотижня знизили закупівельні ціни на 17% – до 7,5 тис. грн за тонну.
Ситуація в галузі може покращитися в разі припинення дії мита на експорт брухту в II півріччі. Українські компанії завжди мають можливості експорту з коротким логістичним плечем до Туреччини. Ця країна зберігає високі темпи виробництва сталі і споживання металобрухту. У 2020 році виробництво сталі в Туреччині зросло на 6% – до 35,8 млн т, для чого потрібно було збільшити імпорт металобрухту на 19,3% – до 22,5 млн т.
Проте металурги будуть лобіювати збереження мита, що призведе до подальшого падіння брухтозаготівлі і в перспективі до дефіциту сировини для метпідприємств.

МИ ГОТОВІ
ДО СПІВПРАЦІ
Контакти