Внутрішній ринок брухту за підсумками вересня показав зниження

05.10.2021

У вересні помісячна динаміка основних показників роботи брухтозаготівельної галузі різко погіршилася: скорочення брухтозаготівлі склало 9,7% – до 372,7 тис. тонн, поставки металобрухту на метпідприємства зменшилися на 3,2% – до 308,1 тис. тонн. Розігрітий можливостями експорту ринок став різко остигати після серпня, коли були рекордні з початку року показники брухтозаготівлі (412,5 тис. тонн) і поставок на метзаводи (318,2 тис. тонн).

За 3 квартали з початку року основні показники роботи брухтозаготівельних підприємств зросли:

  • брухтозаготівля – на 43,1%, до 3,13 млн тонн;

  • поставки металобрухту – на 22,7%, до 2,53 млн тонн.

Одночасно з цим відбувся подальший спад динаміки експорту металобрухту. Зниження зовнішніх поставок в серпні склало 27% – до 76 тис. тонн, а у вересні експорт впав ще на 40,7%, до 45 тис. тонн.

Різке уповільнення динаміки експорту пов'язане зі стабілізацією світових цін, що робило зовнішні поставки брухту менш економічно доцільними. Протягом минулого місяця котирування металобрухту рухалися переважно горизонтально.

За даними ДП «Укрпромзовнішекспертиза», за вересень ціна базового виду брухту марки HMS 1&2 (80:20) в Туреччині просіла всього лише на $5 – до $440/т. Лише на початку місяця вартість сировини впала на кілька доларів на тлі слабкого попиту на арматуру і катанку. До того ж великі заводи, які визначають цінову політику в своїх країнах, мали в наявності достатні складські запаси, що дозволяло їм виходити із закупівлями лише в крайній необхідності. Як наслідок, постачальники гостро конкурували між собою, знизивши ціни. Надалі експортери відмовилися йти на зниження вартості, аргументуючи свою позицію скороченням пропозиції і початком зростання внутрішніх цін на брухт в окремих регіонах США.

Перспективи розвитку брухтозаготівельної галузі значно погіршуються через тренд на зниження цін на світовому ринку сталі і можливе введення заборони на експорт брухту до кінця 2022 року, яку ініціює Міністерство економіки. Це варіант нічим не краще від того, що пропонує металургійне лобі – введення заборони експорту до кінця 2023 року. Заборона експорту брухту до кінця наступного року швидко призведе до продовження зниження брухтозаготівлі і поставок на метпідприємства, а також до стагнації брухтозаготівельної галузі.


МИ ГОТОВІ
ДО СПІВПРАЦІ
Контакти