Введення мита в €200/т знищить внутрішній ринок металобрухту

05.11.2021

Ситуація на внутрішньому ринку металобрухту у жовтні суттєво погіршилася. Після літнього сезону спостерігається негативна щомісячна динаміка. Якщо у серпні було зафіксовано рекорд брухтозаготівлі поточного року – 412,5 тис. тонн, то вже у жовтні – один із найгірших показників – 309,3 тис. тонн.

Жовтневий рівень постачання брухту на металургійні підприємства – 246,4 тис. тонн – найнижчий у поточному році. Все взаємопов'язано – у вересні-жовтні металургійні заводи знизили виплавку і стали менше потребувати металобрухту.

Металургійне лобі домоглось того, що Міністерство економіки розробило законопроект про підвищення мита на експорт брухту з існуючих €58 до €200 за тонну. Логіка такого рішення у світлі початку стагнації внутрішньої брухтозаготівлі не зрозуміла.

Виникають такі питання:

  1. Яким чином металургійні заводи збираються споживати той металобрухт, який, на їхню думку, вивільниться, якщо припиниться експорт сировини?

  2. Після введення мита в €200 за тонну метпідприємства виплавлятимуть більше чавуну та сталі? Наскільки?

  3. Чи правда, що лише «брак» металобрухту раніше утримував металургів від збільшення виробництва в рази?

Нині вже не такий важливий обсяг експорту, яким металургійне лобі лякало владу та громадськість. Рівень зовнішніх поставок знизився з рекордних липневих 103,6 тис. тонн до 45 і 48 тис. тонн у вересні та жовтні. Незабаром він, мабуть, стане нульовим. Як і інвестиції в брухтозаготівлю!

Завдяки експорту за підсумками 10 місяців галузь поки що демонструє високі показники:

  • брухтозаготівля – +38,2%, до 3,44 млн. тонн;

  • постачання металобрухту – +18,6%, до 2,77 млн. тонн.

Спрогнозувати подальший розвиток подій нескладно. Зважаючи на те, з якою швидкістю вирішується питання запровадження мита, то позитивна динаміка внутрішнього ринку брухту – це ненадовго.

Припинення експорту означає зупинку інвестицій у галузь та різке зменшення обсягів брухтозаготівлі. І може так статися, що після ухвалення рішення про збільшення мита металургійним заводам вже не вистачатиме обсягу брухтозаготівлі, що різко знизиться.


МИ ГОТОВІ
ДО СПІВПРАЦІ
Контакти